OD on Billie Thee

När ni ser den här katten lyssna på Billie The Vision & The Dancers så kan ni utan större risk för felanalys utgå ifrån att ett par, tre, tio öl intagits föregående kväll. Det är ju helt sanslöst hur viss musik kan vara som skräddarsydd för bakisdagar. Fett, salt och melodiös pop är helt uppenbarligen receptet på en behaglig återhämtning. I dag myser jag runt i min moshjärna och gör sådär lagom mycket nytta. Djävulskt god morotskaka på förmiddagskvisten, en mastig lunch med äppelkaka & vaniljsås till efterrätt, en kik på facebook, en sväng förbi myspace, lite spontanmobbing av diverse arbetskollegor. Livet är en fredag för tillfället.


Marit krönikörar grymt i Dalarna

Satt och surfade presslänkar för den snart stundande Rookiefestivalen och ramlade då av en händelse in på en krönika av Marit Bergman i Dalarnas Tidningar. Vanligtvis får jag faktiskt dessa krönikor skickade till mig i riktigt tidningsurklipp-format av min grymma låtsasfar Perra. Lyxigt värre. För Marit är nog min favoritkrönikör. Hon skriver nästan alltid om intressanta ämnen, bara där sticker hon ut i branschen som oftast verkar handla om konsten att skriva så intressant som möjligt om helt meningslösa saker. Ordbajs, icke-känslor, icke-händelser, o-avtryck. Marit har ett alldeles eget sätt att resonera, redig och genomtänkt men ändå oförutsägbar och okonventionell. Sen blandar hon "okej" åsikter och språkbruk med mindre korrekt dito på ett sjukt träffsäkert sätt. Jag tror alla som får ta del av Marits tankar och reflektioner över världen automatiskt gillar henne ytterligare ett par snäpp.

Ett vanligt ämne från denna popprinsessa och modedrottning är avundsjuka. Rätt kul att läsa för det förklarar en del om mekanismerna bakom avundsjuka. För många känns det kanske rätt otippat att tjejen som har tusentals fans som slaviskt följer hennes musik, klänningval och sakfrågor med beundran och osvikligt stöd skulle kunna vara avundsjuk på någon annan. Allra minst Angelina Jolie. Men man fattar ju vad hon menar. Hon har ju delvis rätt, det funkar så. Och samtidigt så funkar det inte så. Samtidigt som hon kan vara osynlig och dissas i vissa sammanhang hon riktat sig in på så har hennes karriär och person en helt sanslös medvind. I ett parallell-universum från den tankebana hon för tillfället slagit sig in på så roterar hela världen kring hennes axel. Där sätter hon reglerna, hon är ledaren, folk lyssnar på henne, hon ger intryck, avtryck.

Jag tycker det är en bra värld. Jag känner mig alltid lite tryggare och gladare och mer optimistisk i min framtidstro när jag blir varse om Marit-världen. Hennes ideal känns som den rediga och välbehövliga huskur samhället behöver. Låt oss enas kring att rediga Marit vinner alla gånger över vilken påklistrat skör knasboll som helst. Gräset är fan inte grönare på den sidan, det är novelties. Ingen bryr sig om en vecka. Det är icke-känslor, icke-händelser, för tillfället iklädda ett tjusigt språkbruk som kan lura en till att tro att det fanns substans där.

Nä. Marit for president. Nuff said!

Håkan? Åke? Nej, Håke måste det ju vara!

Historien om när jag för första gången träffade mister Håkan Durmér är även historien om när smeknamnet Håke föddes. Jag vet inte om det var han som mumlade onödigt mycket när han presenterade sig eller om jag redan då kände impulsen att säga "va?" på 99 % av grejerna som sades till mig. Men hur som helst så hörde jag helt enkelt inte vad han presenterade sig som. Håkan eller Åke. Så jag försökte resonera mig till vad jag han såg ut att heta. "Vad hette han... Håkan, Åke? Nej Håkan kan han ju inte heta. Håke måste det vara."

Och sen dess har Håkan hetat Håke. Tänk om han hade hetat Åke. Weird. Den här Håke sitter i alla fall just nu och har ca tio simultana dampattacker för han har precis fått nya Babyshambles-skivan. Jag citerar "det här är det största som händer mig på hela året".

Jorå satte.

The world's greatest

Ja alltså R. Kelly är ju inte så clean. Men The World's Greatest är det. Så jävla clean. Kanske bäst.

Emmy The Great

I knew you best when
back when love was just a feeling that ran out between my legs
out to the back of my dress


Har jag nog förklarat min kärlek för Emmy The Great? Nej, trodde inte det. Kolla in årtiondets snyggaste gördetsjälv-video med vad som just nu känns som jordklotets bästa singer-songwriter. Och Tom the fiddler! Fan vad snubbar som spelar fiol är the shit. The Black Cab Sessions känns för övrigt som en sjukt bra idé.

Kolla in här eller var tönt.

Nytt slang

De senaste två kvällarna, notera att detta rör sig om fredag respektive lördag, har jag lagt mig innan klockan hunnit bli 22. Igår höll jag mig dock åtminstone vaken länge nog att ägna mig åt ett par aktiviteter efter att jag intagit vertikal sängposition. Det blev en fin john blund-stund med nya numret av Sonic och medföljande sampler, och en omfattande upptäcksfärd i iTunes-butiken. Och det var då jag upptäckte att det finns en helt fantastisk liveversion av The Shins "New Slang" där Iron & Wine gästar och körar. Vackert. Så jävla vackert. Finns på iTunes för er som vill köpa nedladdning, på epn Fighting in a Sack för er som vill ha ett fysiskt exemplar. Säkert någon annanstans helt gratis, men det vet jag ingenting om för jag är dinosaurie och köper fortfarande musik.

Min kärlek för The Shins började i vanlig ordning hundra år efter att hypen av dem kommit och gått. Det verkar vara så rätt ofta för mig, möjligtvis är jag för skeptisk mot "ny" musik, mitt cyniska jag kan inte fatta hur det kan komma någon helt ny och rocka min värld, och därmed avfärdar jag all hype som kommer min väg. Ja, jag såg också Garden State, och ja jag hörde också New Slang då, men jag reagerade inte. Nu när jag kollar på filmen kan jag inte fattade hur jag missade det. Alla tecken var ju där, den låten är som gjord för att tilltala just mig. Snubben sjunger ju för bövelen i falsett, jag kan inte komma på någon låt med en snubbe som sjunger i falsett som jag inte gillat. Någonsin. Konstigt kriterium, visst, men inte desto mindre helt sant.

Min mamma sa någon gång att hon gillade manliga sångare som lät lite hest. Hon gillar typ Bruce Springsteen, Rod Stewart, Traveling Wilburys osv. Creedence Clearwater Revival var hennes husgudar back in the days. Fogerty är fortfarande en favvo. När jag av någon anledning råkade nämna detta (det här var kanske femton år sen) för en snubbe som var medlem i samma UNF-förening som jag så tyckte han att man var helt dum i huvudet om man kunde gilla någon för att de sjöng hest. Jag var rätt brydd över hans reaktion (som ni kanske förstår i och med att jag kommer ihåg det och bloggar om det femton år senare). Dels så klart för att han indirekt dissade min mamma (okej, nu börjar det här låta som värsta hip-hopbeefen när någon dissar min mamma, men så var det inte, jag bara gillar min mamma och tycker hon är grym). Men dels också för att jag inte kan fatta varför någon är dum i huvudet för att de gillar en vis typ av sångstil eller röst. Det är ju som att gilla ett visst sound. Jag kan inte riktigt släppa den där grejen. Jag vet inte hur många grejer jag skulle kunna gilla men inte gör det av anledningen att jag inte gillar produktionen eller soundet. Särskilt sången är ju superviktig. Vissa röster kan man känna ända in i märgen, andra kan man överhuvudtaget inte relatera till.  För att tala om de man fysiskt inte klarar av att lyssna på, som Jessica Simpson.

Nej, jag väljer att lita på min intuition här. Så då kan jag utan att skämmas berätta att jag igår även föll för Okkervil River mest för att de låter lite som My Darling YOU, har sådana där pompösa trummor som bland annat kännetecknar mitt favortiband Hidden Cameras, och för att sångaren sjunger lite nasalt, nästan på gränsen till sprucket på vissa ställen. I love it. Och jag kan även bekänna att jag inte är eld och lågor över Jens Lekman, av samma anledningar fast tvärtom.

Enligt all logik bör jag gilla Jens Lekman. Jag gillar allt annat som liknar hans musik men inte det han gör, typ. Men det är som kärlek. Eller vänskap. You can't start a fire without a spark.


Falsk marknadsföring

Ni vet han den där hobbybloggaren som hävdar sig vara "snubben som sitter kvar på jobbet när du går hem"?

Var är han...?

image11

Här är det minnsann bara jag som sitter kvar på jobbet en fredag kväll kl 17:01 och lyssnar på Ola Svenssons Natalie.

In the evening, in the evening

Switch on switch off switch on the hard-to-get-function

Stop that car! That man is mine

To hell with music it makes no sense

Lowest common denominator

We can go far

A daily dose of gravitation is nothing you think of

You poke a hole in my mind

Glad to be your enemy

Rock bottom

Ja så jag svängde in på facebook och socialiserade lite. Så passade jag på att kolla om deras iLike Music Challenge vaknat till liv ännu. Det hade den. Och så här stod det när jag klickade in mig där:

"You have answered all the rock questions. There are still questions in Multigenre, R&B and Hip-hop and Country"

Damn. Jag hade ingen aning om hur patetisk jag var.

Visade sig dock vara ett givande genrebyte för min del, tydligen är jag bättre på R&B och Hip-Hop än Rock. Aaaight.

I övrigt är jag rätt glad över att det verkar som om mina två favoritkollegor norrlänningen och den skallige mobykopian blir kvar på mitt jobb.


Och plötsligt rätt sad över att det där mongot från Vimmerby inte blir kvar.


Alla dessa val

Jag tror jag kommit på vad mitt absolut största, mest genomgående problem är. Jag klarar inte av att välja. Jag är för jävla rädd att välja fel, att utesluta någon möjlighet, att gå miste om något, att chansa på något och sen stå där med ingenting. Sen tänker jag rätt trögt också. För det måste ju vara en del av det. Att jag inte på en gång klarar av att utvärdera en situation, att tänka igenom vilka möjligheter som finns och sen välja, att kunna härleda vilket val som leder till störst tillfredsställelse för mig. Att jag inte själv fattar vad jag mår bra av. Att jag inte vet vad jag själv tycker förrän i allra sista sekunden.

Det är till exempel därför jag måste packa tio t-shirts och tre par jeans när jag ska iväg över en helg. Plus träningskläder. Ifall jag får för mig att jag ska ut och springa. För hur ska jag veta i dag vad jag vill ha på mig i morgon? Det känns som att det finns trettiotusen olika scenarier som kan uppstå under dessa två, tre dagar också som man måste vara förberedd för. Ifall att.

Svara på mail? Gör ni det? Jag önskar verkligen jag var typen som snabbt och effektivt plöjde mailboxen på morgonen och sen lät det vara. Istället är jag idioten som läser mailen, markerar dem som olästa igen om jag inte vet exakt hur jag ska svara just då, och låter dem ligga där som ett jävla skavsår i magen. För grejen är att jag vet inte hur jag ska svara, jag har för svårt att värdera innehållet i dessa mail och är rädd att jag missar något eller pajar något, eller ännu värre - glömmer något som var värt att kommas ihåg - om jag helt enkelt svarar och arkiverar dem i lämplig mapp.

Sen har vi de andra sakerna, de livsavgörande, stora frågorna som är snudd på omöjliga att ta i. Jag tror fan aldrig jag tagit ett aktivt livsbeslut. Ingenting som inte känts helt självklart och logiskt och som ett naturligt nästa steg. Och nu står jag här med ett gäng riktigt stora livsfrågor. Med en massa påverkande faktorer som ligger utanför min kontroll och gör mig om möjligt ännu mer handlingsförlamad.

Just nu: Jobbet. Boendet. Staden. Jobbet.

Kan en blixt från klar himmel snälla träffa mitt hjärncenter?

Nostalgikänningar - honung var ju så coolt

En biverkan när man är febrig och snuvig och alldeles ensam hemma själv är att man vandrar runt som en zombie hela dagen och kvicknar till ungefär lagom till 23-slaget när det egentligen är dags att lägga sig.

Och då kan man bland annat lyssna på musik och läsa bloggar har jag noterat. Vilket jag gör.

Just nu lyssnar jag på Don't Be A Stranger. Ett inte helt nytt band, men med en ganska ny skiva ute som dessutom är riktigt fin. Don't Be A Stranger utgörs bland annat av lite folk som tidigare spelade i Fidget och Honey Is Cool. Jag älskade de banden. Bara att det finns ett samband gör mig lite exalterad. Och fan, det är ju lite som på den gamla goda tiden. Fast utan att vara bakåtsträvande eller en blekare kopia av dessa original (vilket jag i ärlighetens namn var lite rädd för innan första lyssningen). Det är precis lagom mycket nostalgi och hyllning till det 90-tal där Karin Dreijer var självskriven drottning, och precis lagom mycket här och nu. Framförallt är det grymma låtar.

Så, om Honey Is Cool och Fidget var din påse te, då kan jag varmt rekommendera Don't Be A Stranger.

Märkte ni när helvetet frös häromdagen förresten?

Det var när jag, råttan och Malle tränade med Vimmerby IBK. Ja, det är sant. Hultsfreds damlag är ett minne blott. Too few to play. Aningen tragiskt, men vi kom över det rätt snart ändå när den där första träningen med våra forna rivaler visade sig bli riktigt nice. Vilket bemötande. Mycket props till Vimmerby, från tränarna till varenda en av spelarna, ni var alla sjukt trevliga och välkomnande.

Det till trots, det var aningen komiskt när det första vi fick göra när vi anlände till träningen var att ta på oss Vimmerbys lagtröjor för en fotografering. Så nu är det ingen återvändo, nu finns det bildbevis på att vi officiellt spelar i Vimmerby.

I natt drömde jag att jag var på en andra träning där och att vi spelade iklädda jättemycket folie. Det var skitsvårt att få ordning på bollen, man försökte springa och röra sig framåt så fort man kunde, men allt gick liksom i ultrarapid.

Häromdagen läste jag att tunt hår som har lätt att bli platt (läs: mitt hår i ett jävla nötskal) ska tvättas ungefär var femte dag. För en person som mer eller mindre duschar varje dag så låter det uppriktigt talat helt sinnessjukt. Jag hade köpt varannan dag. Kanske var tredje. Men var femte??

Men jag vet inte, kanske fryser helvetet igen och jag blir tjejen med det platta fettohåret som luktar konstigt.

Ba-paaaa this is the sound of settling.

I hope you burn in hell

Nej då, jag skojade bara. Det gör jag inte alls. Det är bara lördag, en sjukt febrig och halsond sådan. Tillsammans med en latte, apelsinjuice, lite godis och en torr kardemumma- & lingonmuffin från caféet i byn så består tidsfördrivet för tillfället av att rippa in lite smått & gottt & framförallt gammalt från skivsamlingen i itunesbibblan. Just nu är det Firesides Elite som processas. Och då reminissade jag lite över hur skönt deppig Kristoffer Åström är. Hur hela den plattan blev mitt soundtrack till mina allra kolsvartaste stunder i Rotebro. Jag hade faktiskt så ont i själen att jag trodde jag skulle dö. Men det gjorde jag inte. Och om Fireside tog mig igenom det mörkaste, så förde Daft Punk och Beatnuts mig in i ljuset. Alltså jag dog inte, det vara bara vår och jävligt gott med Fidel Castro-drinkar och eftermiddagsbärs på bakgården medan solen sakta gick ner och tvingade oss och våra solstolar närmare och närmare staketet tills vi till slut satt i en ungefär kvadratmeter stor fyrkant i utkanten av trädgården.

Sen kom jag ihåg en spelning med Kristoffer Åström något år senare, på Metropol i Hultsfred. Han var där med sin solopryl och det där fantastiska bandet som så kompade honom. (Vad hette de nu igen? hade inte de ett eget namn?). Vi var i alla fall helt tagna och tyckte nog bitvis att det var det vackraste vi hört i våra fattiga studentliv. Men så är det en snubbe i publiken, någon lokal byfåne med alldeles för stor kärlek till spriten. I början kunde man med lite god vilja och naivitet tolka hans engagerade påhejningar och applåder som tillgivenhet och kärlek för artisten på scenen. Men rätt snart var det uppenbart att han bara var ett rastlöst fyllo med uppmärksamhetsbehov som bestämt sig för att förstöra konserten så gott han kunde för oss andra. Han stod och sjöng med i låtarna - helt fel - och önskade typ Sweet Home Alabama mellan låtarna (nä, det var faktiskt inte Björne...). Kristoffer tog det hela med ro, konverserade lite med fyllot och sa sen att den här låten tillägnas honom. Så spelade han "I hope You Burn In Hell". Kanske ett av mina finaste minnen från Metropol.

Annars så såg jag äntligen klassikern Breakfast at Tiffanys i dag. Sjukt bra. Älskar att det var så mycket New York. Älskar att hon stod utanför Tiffanys kl 06 på morgonen med en kaffe och croissant. Blev så sugen att jag cyklade in till byn för att handla lite mjölk till kaffet och kanske en croissant från konsums nybakade utbud som jag har för mig är så bra. Men det var inget bra. No luck there. Hittade lite annat dock. Men ingen linguini som jag letade efter. sjukt sugen på det. Och lakritsen som jag köpte var stenhård. Droppade in på caféet för att kolla om de hade några croissanter, det hade de inte. Däremot hade de muffins. Jag köpte en. Den var hård. Men konstigt nog gick livet vidare i alla fall. Även fast till och med Facebooks ilike music challenge ligger nere för underhåll och har gjort det i en dag nu. Funderar på om jag ska sortera om min skivsamling efter genre istället för bosktavsordning som den är nu. Men jag är lite rädd att jag ska tröttna mitt i och lämna det halvfärdigt. Eller ångra mig när jag inser hur svårt det är.

Kanske ska kolla på Flykten Från Alcatraz istället. När jag ändå är inne på klassikerspåret.